Ruutinkoski

Ruutinkoski sijaitsee Vantaan Haltialan tuntumassa, pari kilometriä ylävirtaan Tuusulantien ja Vantaanjoen risteämästä. Kosken monipuolisuuden ansiosta siellä varmasti viihtyvät niin perho- kuin uistinkalastajatkin.
 
Ruutinkoski virtaa luonnonsuojelualueen läpi. Rantapenkereellä kasvaa rehevä pensaikko ja lehtipuusto, jotka voivat tehdä liikkumisesta hankalan. Liikkumisen helpottamiseksi alueelle on kuitenkin tehty luontopolkuja, jotka yltävät rantakivikoillekin asti. Jos koskea haluaa kalastaa tehokkaasti, kannattaa varata mukaan kahluuvälineet.
 
Ruutinkoski on reilut 300 metriä pitkä. Pudotusta koskella on noin kolme metriä. 
 
Kalastus on sallittu ainoastaan perho- ja uistinvälineillä Vantaan tai Helsingin kaupungin luvan hankkineille. Mato-onginta on mahdollista vasta suvantoalueella.  
Kosken yleiskatsaus on monipuolinen. Niskalta alkavan pääuoman lisäksi kosken reunamilla on pieniä virtoja ikään kuin pieninä puroina. Vettä niissä on isollekin kalalle riittävästi.
 
Kosken keskiosaan mentäessä virrat yhtyvät yhdeksi noin 30 metriä leveäksi virraksi. Kivikkoinen, mietovirtainen ja monttuja sisältävä kosken keskiosa tarjoaa kaloille paljon piilopaikkoja.  
 
Mietovirtaisen keskiosan jälkeen koski kapenee kosken kiivaimmaksi osuudeksi. Kuohuissa viihtyvät taimenet ja lohenpoikaset, kun taas harjukset ja kirjolohet ovat miehittäneet joen keskiosan. Jos käytät vaappuja, ota huomioon, että joen keskiosa on hyvin matala. Silloin syvällä uivat pikkuvaaput tarttuvat herkästi pohjaan. Matalalla uivat pikkuvaaput ovat sopivimpia kosken keskiosaa kalastettaessa. Esimerkkinä Nils Master Jäpittäjä, joka sopii matalaankin veteen.
 
Koski päättyy isoon suvantoon. Se on kosken kalaisin osuus. Kirjolohet parveilevat virran päässä ja tekevät iskujaan kosken suuhun. Monien mielestä paras uistin kirjolohelle on Kuusamon Räsänen lusikkauistin koossa 4 cm. 
 
Kalasto
Ruutinkosken kalasto on lohikalapitoinen. Ruutinkoski on ensimmäinen suuri koski, jonka nousulohet ja -taimenet kohtaavat pyrkiessään jokea ylöspäin. Nousukalat jäävät lepäämään kosken poteroihin - etenkin niskalla niiden on nähty syksyisin pintovan ahkerasti. Vuosittain koskesta saadaankin useita nousukaloja.
 
Vantaan kaupunki istuttaa kirjolohia jokeen. Tankkiauto käy tyhjentämässä sisältönsä pari kilometriä kosken alapuolella olevan Tuusulantien sillan alle.
 
Ruutinkosken niska on kuuluisa suurista turvistaan. Ne käyvät kesäiltoina perhomiesten pieniin pintaperhoihin.

Kalastusluvat
Katso kalastuslupien myynti täältä.