Pitkäkoski

Pitkäkoski sijaitsee Vantaan Ylästössä Silvolan alueella. Rehevän aarnimaisen luonnonsuojelualueen läpi kulkeva koski luo puitteet ehkä pääkaupunkiseudun hienoimpaan koskikalastukseen. Pitkäkoski on noin 1100 metriä pitkä koski, jolla on pudotusta 5 metriä. Se alkaa rännimäisenä ja kivikkoisena koskena, jossa on paljon paikkoja kaloille. Liikkuminen Pitkäkosken rantamailla on vaivatonta. Rantapenkereen yllä kulkee polkuja, joita suositellaan käytettäväksi.
 
Suurille kaloille mieluisat poterot ovat kosken alapuolisella hidasvirtaisella alueella. Nämä ovat mahdollisia nousukalojen lepopaikkoja ja kirjolohien olinpaikkoja. Pitkäkoski soveltuu hyvin normaalin vedenkorkeudella kevyeen perhokalastukseen ja UL -kalastukseen. UL -kalastajan kannattaa varata Pitkäkoskelle pieniä vaappuja ja lippoja. Perhokalastajan kannalta mielenkiintoisin pyydettävä on harjus, joka tankkaa syksyisin ahkerasti pintaravintoa. Syyskuu on Pitkäkoskella parasta harjusaikaa, jos voimakkaita sateita ei ole lähiaikoina ollut. Pitkäkoski on myös nousukalojen pysähtymispaikka.
 
Uistin- ja perhokalastus vaatii Vantaan tai Helsingin kaupungin kalastusluvan. Onkiminen alueella on kielletty.  
 
Nousukaloja ja kirjolohia
Ruutinkosken ohittaneet nousukalat pysähtyvät viimeistään Pitkäkoskelle lepäämään. Sieltä saadaankin vuosittain suuri määrä lohia, joiden keskipaino lienee kymmenen kilon luokkaa.
 
Ensimmäisten syyssateiden nostettua joen pintaa ampaisevat nousukalat  Vanhankaupungin lahdelta ylös Vantaanjokeen. Silloin on aika lohenpyyntiin. Koski on syystulvassaan täynnä toinen toistaan houkuttelevampia lohikuoppia. Lohia saadaan sekä perhoilla että uistimilla.
 
Kesäisin pyydettävinä kaloina koskessa asustaa kirjolohia, taimenia ja harjuksia. Kirjolohia istutetaan ajoittain suoraan koskeen.
 
Harjuksen kalastus koskessa on tuottoisaa. Kesän lopussa ne kerääntyvät kosken peilivirtoihin ruokailemaan pintahyönteisillä.
 
Koskessa on runsas hyönteiskanta. Kuoriutuvat vesiperhoset ja kaksiipiset innoittavat harjuksia, taimenia ja turpia pintaruokailuun vielä syysmyöhällä. Kirjotkin pääsevät siellä hyönteisten makuun nopeasti.

Kalastusluvat:
Katso kalastuslupien myynti täältä.